Zorgwoning – zelfstandig wonen met zorg dichtbij

Mensen willen graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Door het verdwijnen van verpleeghuizen is dat ook een noodzakelijke ontwikkeling in onze maatschappij. Maar niet iedereen kan even lang zelfstandig blijven wonen in hun huis. Naarmate mensen ouder worden, groeit de vraag naar assistentie en zorg. Een oplossing daarvoor is mantelzorg of een zorgwoning. Hier ontdekt u alles wat u moet weten over een zorgwoning.

 

Verdwijnen van verpleeg- en verzorgingshuizen

Langzaam maar zeker verdwijnen de verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Nederland. Dit heeft consequenties voor iedereen die normaliter in zo’n instantie terecht zou kunnen komen. Denk hierbij aan ouderen, psychiatrische patiënten en gehandicapten. Deze groepen moeten gedwongen langer zelfstandig blijven wonen. Uiteraard is niet iedereen daar even rouwig om. Veel ouderen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om langer onafhankelijk te wonen. Om toch de nodige zorg te krijgen, kunt u kiezen voor een zorgwoning of voor mantelzorgers.

 

Wat is een zorgwoning precies?

Een zorgwoning is over het algemeen een woning voor ouderen. Meestal ligt zo’n woning in de buurt van een verzorgingshuis. Hierdoor is een zorgwoning schikt voor u indien u zorg nodig heeft. Met een zorgwoning kunt u zelfstandig leven en toch nog steeds de benodigde zorg ontvangen, omdat de zorg dichtbij is. Hierom zijn zorgwoningen voornamelijk geschikt voor mensen die zorgafhankelijk zijn, maar wel graag zelfstandig blijven wonen.

Zo’n woning bevat altijd een aantal aspecten. Zo is de woning ten eerste altijd gelijkvloers. Daarnaast bestaat de zorgwoning gewoon uit een woonkamer, slaapkamer, toilet, douche en keuken. Bovendien moet de woning goed toegankelijk zijn met een rolstoel of rollator. Tot slot is er in vrijwel elke zorgwoning een alarmsysteem aanwezig. Zo kan er altijd snel iemand ter plaatse zijn indien dat nodig is. U kunt de zorgwoning tot slot altijd geheel naar eigen smaak inrichten.

 

Apart en toch dichtbij

Een zorgwoning staat dus altijd los van bijvoorbeeld verpleeg- of verzorgingshuizen. De benodigde zorg wordt voornamelijk aangeboden door de thuiszorg. Verzorgingshuizen kunnen dichtbij zijn, maar er wordt over het algemeen geen zorg door hen aangeboden. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Bovendien kunt u als bewoner van zo’n woning nog steeds regelmatig meedoen aan de activiteiten die plaatsvinden in het verzorgingshuis. Zo bent u als zelfstandig en toch dichtbij andere mensen.

 

Verschil met een aanleunwoning

Om verwarring te voorkomen zullen wij ook even de verschillen met een aanleunwoning bespreken. Een aanleunwoning staat altijd in een beschermde woonomgeving. Daar worden diensten geleverd vanuit een dienstencentrum of een zorginstelling. Hierin verschilt een aanleunwoning dus van een zorgwoning, waar de zorg voornamelijk wordt geregeld door thuiszorg. Daarnaast bent u in een zorgwoning onafhankelijker dan in een aanleunwoning, aangezien een aanleunwoning nog steeds bij een verzorgingshuis is aangesloten.

 

Kosten van zo’n woning

Wellicht vraagt u zich nu af wat zo’n zorgwoning ongeveer kost. Voor een zorgwoning betaalt u ten eerste huur aan de woningcorporatie of aanbieder van wie u de woning huurt. Dat is natuurlijk logisch. Voor de zorg zijn de kosten afhankelijk van de instantie. Ontvangt u bijvoorbeeld toch zorg vanuit een verzorgingshuis? Dan krijgt u die hoogstwaarschijnlijk vergoed van uw zorgverzekeraar.

Deels onafhankelijk blijven wonen

Een zorgwoning is uitermate geschikt voor de ouderen onder ons die nog zelfstandig willen blijven wonen, maar wel zorg nodig hebben. Hierdoor kunt u met andere woorden deels onafhankelijk blijven wonen. Zo’n woning biedt namelijk meer zorgmogelijkheden dan een aanleunwoning. Bovendien is het mogelijk om een zorgwoning zelf te bouwen of te huren bij een van de vele aanbieders. Beide opties kennen hun eigen voor- en nadelen.

 

Eigen zorgwoning bouwen

Wist u dat zorgwoningen als een kant-en-klaar bouwpakket worden afgeleverd? Hierdoor kunt u er ook voor kiezen om uw eigen zorgwoning te bouwen. Zo kunt u nog zelfstandiger blijven wonen. Het enige wat u daarvoor nodigt heeft, is de ruimte. Regelmatig wordt er gekozen voor een locatie in de buurt van de kinderen. De enige voorwaarde is dat de grond van u of uw kinderen moet zijn. Verder bent u nergens in gelimiteerd.

Zo kunt u kiezen uit een zeer divers aanbod. Er zijn namelijk verschillende zorgwoningen als het gaat om uiterlijk en indeling. Bovendien kunt u ook beslissen welke materialen, apparatuur en stoffering gebruikt worden in uw zorgwoning. Hierdoor is het mogelijk om de woning geheel naar eigen smaak samen te stellen. Zo kan de zorgwoning heerlijk huiselijk worden.

 

Gemakkelijk huren

Uiteraard kunt u ook voor de gemakkelijk optie kiezen. Dat is om zo’n woning te huren. Er zijn enorm veel aanbieders van zorg- of seniorenwoningen. Hierdoor kan het aanvoelen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daar kan Exclusieve Woonzorg het verschil in maken. Wij hebben alleen de beste zorgwoningen voor u geselecteerd. Zo weet u zeker dat u bij een betrouwbare en prettige woning terechtkomt.

Exclusieve Woonzorg heeft als doel om een duidelijk overzicht te geven van alle aanbieders. Alleen de beste en betrouwbaarste aanbieders worden door ons geselecteerd. Exclusieve Woonzorg biedt hierdoor een overzicht van hoogstaande zorg in een aansprekende omgeving. Wij hopen daarmee uw zoektocht naar voortreffelijke zorg in combinatie met woongenot te vereenvoudigen.